Resultat från SM-slutspelet 2008

Inbjudningar, resultat, anmälningslistor, diskussioner om resor och boende mm
Post Reply
Martin Danerud
Posts: 471
Joined: 05 Nov 2007 22:19

Resultat från SM-slutspelet 2008

Post by Martin Danerud » 05 Jun 2008 19:59

Idag har Utmanarfinalen spelats. Vi håller till på Göteborgs Schackcentrum, Vegagatan 20, och det finns gott om plats för åskådare. Välkomna att se finalen under fredag-lördag och eventuellt även söndag!

Peter Kaneko-Daniel Wredenberg 2-0

I det första partiet spelades löparbytet, och Peter satte in sin löpare på "fel" diagonal och vann en bonde. Runt femton drag fick Daniel in en minikombination i centrum och vann en bonde samt ett litet angreppsinitiativ. Han hade här en bra ställning med gott om tid för omplacering av sina pjäser för att undvika motspel. Emellertid fortsatte Daniel direkt sitt angrepp som blev alltmer skruvat. Med avbytena fick Peter material på hand, vilket han kunde använda mot Daniels icke omplacerade pjäser. Nu var det spel mot ett mål och Peter vann enkelt.

I det andra partiet spelades också löparbytet, men denna gång satte inte Peter in sin löpare tidigt. Daniel sökte under de första dragen en snarlik uppställning, som skulle tåla eventuellt motspel bättre än i det första partiet. Emellertid kunde Peter denna gång ta hjälp av den ännu inte insatta löparen, och han angrep Daniels kung mha torn, silver och potentiellt även löpare (den behövde inte användas här). Daniel fick aldrig igång något eget offensivt spel. Även denna gång var det spel mot ett mål och Peter vann enkelt.

I SM-finalen möts Nils Carlsson och Peter Kaneko. Det fortsatta spelschemat är:

Fredag 6 juni kl. 10 Finalparti 1 Nils Carlsson-Peter Kaneko
Fredag 6 juni kl. 16 Finalparti 2 Peter Kaneko-Nils Carlsson
Lördag 7 juni kl. 10 Finalparti 3 Nils Carlsson-Peter Kaneko
Lördag 7 juni kl. 16 Finalparti 4 Peter Kaneko-Nils Carlsson (eventuellt)
Söndag 8 juni kl. 10 Finalparti 5 Nils Carlsson-Peter Kaneko (eventuellt, färglottning)

Betänketiden i SM-finalen är 2 timmar + 60 sekunder byo-yomi.

Martin Danerud
Posts: 471
Joined: 05 Nov 2007 22:19

Post by Martin Danerud » 06 Jun 2008 21:11

Idag har de två första finalpartierna spelats. Ställningen är

Nils Carlsson-Peter Kaneko 1-1

I det första partiet spelade Peter inte något bra öppningsspel. En ställning med torn på tredje linjen hade stelnat utan någon möjlig fortsättning för Peter. I stället ägnade båda spelarna sig åt att konsolidera och bygga upp sina försvar. Nils var den spelare som skulle ta initiativet, och till slut gjorde han också det. Men någonting gick fel. Peter kunde eliminera en försvarsgeneral vid Nils kung, och sedan spelade Nils hårt på vinst. Men Peter hade byggt ett tjockt försvar, som inte med lätthet kunde forceras. Peter hade sin vana trogen spelat snabbt, och Nils kom först i byo-yomi. Där gjorde han till slut ett misstag, och attacken mot Nils kung gick inte att stoppa. 1-0 till Peter.

I det andra partiet spelade Peter återigen torn på tredje linjen. Det var länge ingenting speciellt i partiet, och det mest anmärkningsvärda var väl att en av Nils guldgeneraler var ute på en odyssé: G4a->5b->4c->5c->6c. Till slut hade Peter manövrerat sig fram till ett möjligt genombrott på andra linjen, där Nils också hade sitt torn. Peter hade hjälp av ett silver, men Nils spelade N1c och "spikade" silvret mellan tornen. Peter gick fram ett steg med silvret, men Nils hade tre bönder på hand och kunde "droppa upp" Peters torn, så att de båda spelarna var tvungna att hota varandras torn med bönder. Egentligen kom Peter bättre ur denna batalj, men märkligt nog använde han en tokin och ett silver till att ta Nils lans och springare. Dessa båda pjäser borde nog ha styrt vägen mot Nils kung i stället. Nu gjorde de inte det, och de båda spelarna blåste på med pjäserna framför sina motstående kungar. Det uppkom en ställning, där båda spelarna letade efter mattspel. Plötsligt blev det alarmerande farligt för Peter, som tänkte bort nästan hela sin stora tidsledning. Nils kunde därefter med ett leende på läpparna ganska enkelt föra partiet till vinst. Peters spel var till slut bara desperat.

Nu är vi nere på "bäst-av-tre" i de återstående partierna. Återigen blev man påmind om att 2 timmar + 1 min byo-yomi ger långa partier med omsorgsfullt försvarsspel, där ingen av spelarna vill kompromettera sig tidigt. Jag tycker att 1-1 är rättvist efter de första två partierna. Framför allt Peter måste lyfta sitt spel inför de återstående partierna. Om han fortsätter att spela på den nivå som han har hållit i de båda inledande partierna, så tror jag att Nils vinner matchen. Vid en första anblick verkar Nils spel inte så märkvärdigt, eftersom han lägger så många drag på att flytta runt pjäser och konsolidera. Men Peter har också spelat så i de första två partierna. Han har inte fått till sitt flyhänta shogi med ständigt fokus på möjliga kungsangrepp, vilket nog är nödvändigt för att besegra Nils. Är det månne dags att byta spelöppning inför det tredje partiet, Peter?

Det fortsatta spelschemat är:

Lördag 7 juni kl. 10 Finalparti 3 Nils Carlsson-Peter Kaneko
Lördag 7 juni kl. 16 Finalparti 4 Peter Kaneko-Nils Carlsson (eventuellt)
Söndag 8 juni kl. 10 Finalparti 5 Nils Carlsson-Peter Kaneko (eventuellt, färglottning)

Betänketiden i SM-finalen är 2 timmar + 60 sekunder byo-yomi.

Martin Danerud
Posts: 471
Joined: 05 Nov 2007 22:19

Post by Martin Danerud » 07 Jun 2008 13:27

I det tredje finalpartiet vann Peter Kaneko. Nu blev det torn på fjärde linjen, och Peter spelade som vanligt med sitt torn på samma linje. Nils spelade tvivelaktigt sitt silver snett framför den egna löparen, och därefter stod helt enkelt Peter bekvämt bättre. Först resulterade övertaget i ett silver för en springare, och sedan vann Peter tornet för en silvergeneral. I det då uppkomna läget började Nils spela fort för att dra med Peter i ett blixttempo, där han skulle kunna göra ett misstag. Emellertid gjorde Peter inga misstag, och efter bara två timmar och en kvart var partiet över. I eftermiddag får vi se om Nils kan resa sig ännu en gång och framtvinga ett avgörande parti på söndag.

Martin Danerud
Posts: 471
Joined: 05 Nov 2007 22:19

Post by Martin Danerud » 07 Jun 2008 22:39

Peter Kaneko är Svensk Mästare i shogi 2008!

Peter Kaneko-Nils Carlsson 3-1

Det fjärde partiet inleddes med att Peter spelade torn på tredje linjen. Nils ställde också sitt torn på tredje linjen, och efter ett visst manövrerande mellan andra och tredje linjen gjorde Peter ett genombrott och förvandlade en bonde på tredje linjen med tornhot. Nils valde att offra tornet. Han fick med sig en hel del på vägen, och det såg faktiskt ut att kunna bli mycket mer. Han hade en hel armé med tokin i stöpsleven, låt vara en bit från Peters kung, men ändå. Sedan urartade tyvärr partiet med flera misstag i slutet. Det största misstaget var att Nils inte försvarade andra raden, när Peter flyttade sitt förvandlade torn dit. Det hade gått utmärkt att skärma av tornet med en bonde och sedan genomföra den långsamma tokinattacken. Nu fick Peter möjlighet att offra torn på guld för att skapa en troligen vunnen ställning. Peter hotade skickligt att på något sätt tillskansa sig en snedschackande pjäs. Då spelade det ingen roll att både hans torn och guldgeneral stod i slag. Nils gjorde ett sista försök med ett klassiskt löpar- och springarangrepp mot Peters minorockad. Men det var i praktiken ingen fara. Peter kunde ta sin snedschackande pjäs, och fortsatt spel hade lett till att Nils skulle bli matt. Han gav upp.

Detta var Peters andra SM-titel. Den första vann han redan år 2000. Förutom segrarna har han spelat två SM-finaler ytterligare. Peter är en värdig Svensk Mästare 2008. Han har utvecklat sitt spel med betydligt tjockare försvar än tidigare. Han har också hjälpligt slipat bort en del av sin otålighet, som tidigare kostade honom poäng.

Post Reply