Resultat SM-slutspelet 2014

Inbjudningar, resultat, anmälningslistor, diskussioner om resor och boende mm
Post Reply
Martin Danerud
Posts: 591
Joined: 05 Nov 2007 22:19

Resultat SM-slutspelet 2014

Post by Martin Danerud »

Semifinaler:

Christer Hartman-Jonas Ahlqvist 2-0

Simon Meuller-Martin Danerud 2-1

Final:

Christer Hartman-Simon Meuller

Bronsmatch:

Martin Danerud-Jonas Ahlqvist

Christer vann båda partierna mot Jonas. Det var ganska klara vinster. I det första partiet hade Jonas en chans att vinna. Det såg ut som ett tsume, men Jonas hittade inte den rätta fortsättningen.
SImon vann det första partiet mot Martin och behövde inte förta sig, eftersom han vann en pjäs utan motspel. Det andra partiet blev bättre från Martins sida. Det var fullt krig ute på brädet. Simon angrep Martins kung, men man såg att mattsättande material saknades. Simons kung kom under korseld mitt på brädet och gick mot matt. Det avgörande partiet blev också bra med ömsesidiga angrepp. Martin offrade en löpare för ett silver, men i sekvensen efter kunde SImon vinna en general och Martin fick ge en general för en löpare. Kampen stod nu kring Simons anaguma och Martins mino-försvar. Båda spelarna var trötta och gjorde misstag, men Simon stod hela tiden bättre. Till slut blev Martin matt och Simon klar för finalen i morgon.
Martin Danerud
Posts: 591
Joined: 05 Nov 2007 22:19

Re: Resultat SM-slutspelet 2014

Post by Martin Danerud »

Vi har en ny Svensk Mästare i shogi! En ung man från Norrtälje kommer att bli Sveriges representant i International Shogi Forum i Shizuoka 5-7 december 2014.

Final:

Christer Hartman-Simon Meuller 0-2

Bronsmatch:

Martin Danerud-Jonas Ahlqvist 2-0

De båda finalpartierna blev ganska lika. Det första var Yagura ("Fortet") och det andra Kakugawari Koshikakegin ("Löparbytet"). Christer kom bättre spelöppningarna i båda partierna. I det första offrade Simon en löpare för en general, men Christer spelade för passivt och gjorde preventiva försvarsdrag i stället för att hålla igång ett eget angrepp. Till slut svärmade Simons pjäser runt Christers kung som stod instängd nere på sista raden. I det andra partiet drev Simons torn runt på fjärde raden, och egentligen hade han ingen attack. Men han spelade fräckt och trollade med det material som fanns. Partiet slutade också med ett ensidigt kungsangrepp för Simon.
Simon är ganska duktig på spelöppningar, men hans främsta styrka är flyhänthet i angrepp och tsumespel. Christer, som fram till och med semifinalerna mot Jonas hade åtta raka vinster i svenskt shogi i maj 2014, fick något av ett återfall i gammalt materialshogi nu när det idag var dags för final och månaden hade skiftat till juni.
Bronsmatchens partier var ganska ensidiga. Martin spelade hårt på angrepp i båda och offrade material. Jonas kom under press i 30 sekunders byo-yomi och förlorade på tid i det första bronspartiet. Där såg det i efteranalysen något oklart ut, även om det förmodligen var fördel för Martin. I det andra partiet drabbades Jonas av generalerosion i försvaret efter en offerkanonad i mittspelet. I det här partiet var det oklart också om övertaget verkligen skulle räcka för Martin, men några mindre lyckade beslut i byo-yomi gjorde snabbt ställningen ohållbar för Jonas. Martin, som har varit ringrostig i shogi ända sedan 2008, kom efter den första förlusten mot Simon i semifinalen igång med bra spel i de fyra sista partierna. Det var hårt i kampen om finalplatsen i går, där Simon vann med minsta marginal. Idag var timingen i offerspelet ännu bättre för Martin, som kanske spelade sitt bästa shogi på flera år i slutspelet. Jonas hade i SM och SM-slutspelet många spännande partier, speciellt mot Christer Hartman. Han förlorade alla tre, men hade kunnat vinna två av dem. Det var sammantaget en rolig helg med SM-slutspelet/Trollhättan Open, där de flesta trivdes med spelet, vädret och stämningen. Stort grattis till Simon!
Simon
Posts: 23
Joined: 15 Oct 2012 11:12

Re: Resultat SM-slutspelet 2014

Post by Simon »

Lägger upp kifufiler från mina partier (med reservation för eventuella fel i dragordning, speciellt i öppningarna)

// Simon

ps: Andra finalpartiet var yokofudori (side pawn picker). Löparbytet kom senare och Christer spelade en bouginliknande attack.
Attachments
SMslutspel2014_MeullerKifu.rar
(7.04 KiB) Downloaded 424 times
Martin Danerud
Posts: 591
Joined: 05 Nov 2007 22:19

Re: Resultat SM-slutspelet 2014

Post by Martin Danerud »

Tack för rättelsen, Simon! Det är tufft att kommentera andra partier, när man själv spelar 30 min + 30 s byo-yomi och bara hinner titta helt kort några gånger.
Vi har också fått rankingförändringarna nu:

Swedish Shogi Championship play-off, Trollhättan : 2014-06-01
Nr Name Nat Grade ELO 1 2 3 4 5 Pts +/-
1 Meuller Simon SE 2 Kyu 1613 2+ 2- 2+ 3+ 3+ 4 +72
2 Danerud Martin SE 2 Dan 1669 1- 1+ 1- 4+ 4+ 3 +12
3 Hartman Christer SE 1 Dan 1839 4+ 4+ 0- 1- 1- 2 -25
4 Ahlqvist Jonas SE 1 Kyu 1619 3- 3- 0- 2- 2- 0 -27

Promoting Meuller Simon to 1 Kyu

Grattis även till promoveringen. I nästa steg blir du dan-spelare, Simon...
Post Reply