Samarrangemanget med European go congress

Inbjudningar, resultat, anmälningslistor, diskussioner om resor och boende mm
Post Reply
Carl Johan Nilsson
Site Admin
Posts: 556
Joined: 25 Oct 2007 19:18
Location: Alingsås

Samarrangemanget med European go congress

Post by Carl Johan Nilsson »

Som ni kanske vet så arrangerades lag-SM i shogi som en del av European go congress. För egen del blev jag djupt imponerad av detta jätte-arrangemang.
Över 900 deltagare varav cirka 80 svenska spelare under en tvåveckors tävling. 20 proffs fanns där! En huvudtävling med en rond per dag (uppehåll över helgen) där cirka 700 spelare deltog. Ett antal sidoevent som snabbgo, pargo och simultanpartier mot proffs. Toppborden filmades och både film och parti kunde följas och diskuteras live på nätet. I en aula kommenterades något/några av toppartierna live av proffs. Föreläsningar hölls om go i litteraturen och historien. Filmer om go visades. Nybörjarkurser i go hölls. Under speluppehållet i huvudturneringen organiserades utflykter till Stockholm och till Siljanområdet. Chartrade bussar skjutsades spelarna mellan de olika boendealternativen och spellokalen.
En tillfällig sushirestaurant fanns i kafeterian i huvudspellokalen och utanför spellokalen såldes grillad mat. En go-pub med förfriskningar fanns på spelområdet där det spelades partier för skojs skull fram till sena kvällen.

Man kan undra hur go-spelarna kom dit de är idag och om vi skulle titta lite på dom för se om det finns något att låna.

Leksand har för övrigt en vänort, Tobetsu, på Hokkaido i norra Japan. Där har byggt upp en by med importerade knuttimrade röda hus från Dalarna och man bakar knäckebröd på Leksandsvis. Som ett svar på detta har Leksand anlagt en liten japansk promenadträdgård vilken var belägen några hundra meter från spellokalen. Entrén var dekorerad med en större dalahäst målad med inspiration från Japan. Drakmotiv och yin och yang-tecken. Lite festligt bara det.

Go-spelarna verkade relativt intresserade av att lära sig shogi tyckte jag. Fyra stycken så mycket att de vågade ställa upp i en riktig tävling omedelbart. Kanske att vi skulle överväga att samarrangera någon fler tävling med dessa någon gång?

Nästa år spelas European go congress i Groningen/Holland, 2010 i Tampere i Finland och 2011 in Côte d'Azur i Frankrike.
Nils Carlsson
Posts: 324
Joined: 29 Oct 2007 22:54
Location: Stockholm

Post by Nils Carlsson »

Ja, något har FESA kanske att lära av utvecklingen inom go i Europa. Å andra sidan har go funnits i europeernas medvetande betydligt längre tid än shogi(som väl knappast är där ännu) så vi får se om shogin kan emotse samma utveckling.
Jag själv som exempel lärde mig goreglerna 15 år innan det att jag kom i kontakt med shogi.

Hur gick förresten turneringen efter SM-tävlingen?
Carl Johan Nilsson
Site Admin
Posts: 556
Joined: 25 Oct 2007 19:18
Location: Alingsås

Post by Carl Johan Nilsson »

Den finns i en annan tråd:
http://shogi.se/forum/viewtopic.php?t=185
Nils Carlsson
Posts: 324
Joined: 29 Oct 2007 22:54
Location: Stockholm

Post by Nils Carlsson »

Carl Johan Nilsson wrote:Den finns i en annan tråd:
http://shogi.se/forum/viewtopic.php?t=185
Oops! Sorry såg inte den. Grattis till ännu en triumf.
Var det inte meningen att några japaner skulle ha deltagit?
Carl Johan Nilsson
Site Admin
Posts: 556
Joined: 25 Oct 2007 19:18
Location: Alingsås

Post by Carl Johan Nilsson »

Tackar! :D
Jo det var många japaner som skulle vara med hade dom sagt. Även vissa av de japanska go-proffsen som tydligen skulle vara mycket starka shogi-spelare skulle eventuellt vara med. Men när starten skulle gå så lyste de samtliga med sin frånvaro och inte kom de för sent och tittade heller. Kanske att go-puben var för lockande?

En hypotes är att japaner talar samma språk som tjejer. Det vill säga att "kanske" egentligen betyder "nej".
Nils Carlsson
Posts: 324
Joined: 29 Oct 2007 22:54
Location: Stockholm

Post by Nils Carlsson »

Carl Johan Nilsson wrote: "snip"
En hypotes är att japaner talar samma språk som tjejer. Det vill säga att "kanske" egentligen betyder "nej".
Jo, det ligger väl i kulturen att vara lite svävande på svaret istället för att säga direkt nej, men jag trodde att ni hade träffat en uppgörelse med de japanska spelarna och sådana brukar de ju vara noggrannare med att hålla.
Martin Danerud
Posts: 591
Joined: 05 Nov 2007 22:19

Post by Martin Danerud »

Go har spelats i Europa sedan 1880. Det första Europamästerskapet spelades 1957. Go är stort i fyra länder i Asien: Kina, Japan, Korea och Taiwan. Go appelerar starkt till vissa med sin matematiska "skönhet" med enkla regler men hög komplexitet. Go har ca 12 000 spelare i Europa.
Shogi har spelats i Europa sedan 1960-talet. Det första officiella Europamästerskapet spelades 1990. Shogi är stort i ett land i Asien: Japan. Shogi appelerar starkt till vissa genom den fascinerande regeln att pjäser som har tagits av motståndaren kan sättas in på ens egen sida. Shogi har ca 1000 spelare i Europa.
Kan dessa skillnader förklara årets ca 700 deltagare i EM i go i förhållande till ca 40 i EM i shogi (i själva EM är det ju max 32, men låt oss tala om WOSC)? Finns det andra förklaringar?
Jag tror att kanji på pjäserna skrämmer bort några från shogi. Dessutom tror jag att det finns en starkare identitet inom govärlden. Go är, delvis av tidigare nämnda skäl, relativt välkänt av den icke-brädspelande allmänheten. Därför är go OK. Betydligt större andel kvinnor spelar go, och man kunde i Leksand se sådana där förnöjda nördgubbar (i alla åldrar) gå omkring med en namnskylt och ett relativt beskedligt ranking på tex 12-kyu. Själva identiteten att vara en gospelare med den gokultur som trots allt finns är betydligt starkare än identiteten som shogispelare.
Martin Danerud
Posts: 591
Joined: 05 Nov 2007 22:19

Post by Martin Danerud »

Det fanns aldrig någon uppgörelse med de japanska gospelarna. Hur skulle den ha sett ut? Med vilken motpart skulle den ha träffats? Nej, men när vi satte upp lappar om extraturneringen kom faktiskt väldigt många japaner och sade att de skulle vara med i den, däribland flera goproffs. Men sådana är de. Det betyder att de "skulle kunna/vilja vara med", men tyvärr inte att de faktiskt skall det. Jag tror dessutom att de inte riktigt regerade över sin tid. De var bortlovade på flera olika aktiviteter under helgen.
Nils Carlsson
Posts: 324
Joined: 29 Oct 2007 22:54
Location: Stockholm

Post by Nils Carlsson »

Martin Danerud wrote:Det fanns aldrig någon uppgörelse med de japanska gospelarna. Hur skulle den ha sett ut? Med vilken motpart skulle den ha träffats? Nej, men när vi satte upp lappar om extraturneringen kom faktiskt väldigt många japaner och sade att de skulle vara med i den, däribland flera goproffs. Men sådana är de. Det betyder att de "skulle kunna/vilja vara med", men tyvärr inte att de faktiskt skall det. Jag tror dessutom att de inte riktigt regerade över sin tid. De var bortlovade på flera olika aktiviteter under helgen.
Typ av uppgörelse? Ja, samma som med svenska spelare kanske, när man föranmäler sig. Nu verkar det vara det de gjorde fastän muntligen.

Kanske de trodde att shogitävlingen skulle ha ett mer imponerande uppbåd av spelare när de lämnade sin intresseanmälan.
Nils Carlsson
Posts: 324
Joined: 29 Oct 2007 22:54
Location: Stockholm

Post by Nils Carlsson »

Martin Danerud wrote:Go har spelats i Europa sedan 1880. Det första Europamästerskapet spelades 1957. Go är stort i fyra länder i Asien: Kina, Japan, Korea och Taiwan. Go appelerar starkt till vissa med sin matematiska "skönhet" med enkla regler men hög komplexitet. Go har ca 12 000 spelare i Europa.
spelades 1990. Shogi är stort i ett land i Asien: Japan. Shogi appelerar starkt till vissa genom den fascinerande regeln att pjäser som har tagits av motståndaren kan sättas in på ens egen sida. Shogi har ca 1000 spelare i Europa.
... gokultur som trots allt finns är betydligt starkare än identiteten som shogispelare.
Jag håller med om det mesta utom att shogi kanske appelerar med fler saker än bara möjligheten att sätta in erövrade pjäser.
Jaktmotivet på motståndarkungen, pjäser med varierande värden som möjliggör magiska kvalitetsoffer och tvingar fram intrikata och komplexa samarbeten dem emellan samt inte minst det estetiska formspåket hos spelpjäser som ser ut som mer än en hungrig hippies eller vegans uppfattning om himmelriket. Det vill säga exakt det som appelerar schackspelare till sin specialitet.
Och kanske är det just detta shogins verkliga dilemma i en kultur som redan har ett spel av samma karaktär nämligen att det lätt får en stämpel av överflödighet över sig.
I Japan är shogin ensamt i sitt slag, i Europa är det dominerat av en arketypisk gigant. Kanske är avprogrammering det enda som kan tippa vågskålen över till shogins fördel, eller så får vi helt enkelt låta tiden arbeta för ett spel som har den lilla adaptiva fördelen.
Post Reply